top of page
  • Writer's pictureAnnemeet Hasidi-van Der Leij

De wonderbaarlijke reis van ‘Tzuky’


Een verhaal van een poes uit de Gaza Strook tijdens het conflict daar in de zomer van 2014.

Dit is Tzuky, een jong katje dat gevonden werd in de Gaza Strook, het conflict daar in de zomer van 2014, door soldaten van een Israelische tank. Hij had geen huis en zwierf tussen de ruines van de stukgeschoten gebouwen in de Shuja'iyya buurt, een buurt van Gaza stad, rond. Eran, een 34 jarige Israelische soldaat en een bemanningslid van een tank die deel was van de 'Operatie Beschermende Rand' in de Gaza Strip, zag het kleine angstige katje rondlopen en besloot het te vangen. Dit was echter niet eenvoudig, maar eenmaal in de tank voelde het beestje zich al snel heel erg op zijn gemak.

Eran noemde hem 'Tzuky,’ een afkorting van de Hebreeuwse naam van de 'Operatie Beschermende Rand'- ‘Tzuk Eytan.’ Het diertje was vies, verwaarloosd en uitgehongerd, dus het eerste dat Eran deed was een blikje tonijn openen voor het uitgehongerde katje. Een week lang is Tzuky bij de soldaten in de tank gebleven, en de bemanning was steeds heel bezorgd dat hem iets zou overkomen omdat zij steeds aan de gevechten deelnamen. Maar ondanks al het schieten om hem heen voelde Tzuky zich bijzonder op zijn gemak omdat hij voortdurend vastgehouden en geaaid werd door de hele bemanning van de tank!

Ondertussen belde Eran naar iedereen die hij kende om een manier te vinden het diertje uit de Gaza Strook te krijgen. Hij vond een dierenwelzijnsorganisatie die werkzaam was in het zuiden van het land om de dieren daar te helpen in deze tijd van oorlog en sprak met hen af dat ze Tzuky mee zou nemen. Maar hoe kon Eran het katje bij haar krijgen? Toen de tank op een gegeven moment even terug was in Israel ontmoette hij iemand van het Ministerie van landbouw die midden op een van de velden de schade, aangedaan door de raketten uit de Gaza Strook, stond op te nemen.

Deze medewerker van het ministerie heeft het katje in een doos meegenomem en hem afgeleverd aan de vrijwilligster, die stond te wachten in Kibbutz Kfar Gaza, een kibbutz tegen de grens met de Gaza Strook.

De vrijwilligster heeft uren staan wachten, terwijl de raketten om haar heen vielen. Zij heeft Tzuky meegenomen naar een dierenkliniek in Ramat- Aviv.

Dierenarts Rafi Kishon vertelde dat het katje in vrij goede conditie was en niet bang voor mensen, alleen erg vol vlooien en wormen en bang voor harde geluiden.

In deze kliniek is hij goed verzorgd en erg verwend door alle medewerkers tot Eran naar huis kon gaan met Tzuky. Tzuky is nu een dik, schoon, gezond en vrolijk katje die de hele dag wel kan spelen.

10 views0 comments
bottom of page