top of page
  • Writer's pictureAnnemeet Hasidi-van Der Leij

De 'Vallei van de Tranen' waar Israël in 1973 Syrië stopte


Op 6 oktober 1973 lanceerden Syrische en Egyptische troepen een massale verrassingsaanval op de staat Israël. Het was de heiligste dag van het Joodse jaar, de Grote Verzoendag (Yom Kippur), en Joden overal in het land hadden sinds zonsondergang, de dag ervoor, gevast en gebeden. Niemand in Israël op die noodlottige dag zal ooit de doordringende kreet van sirenes vergeten die de stilte van Yom Kippur verbrijzelde en mannen en vrouwen uit hun huizen en synagogen haalde om zich te haasten om hun uniformen aan te doen en te gaan vechten.Syrische tanks drongen op de eerste dag van de Yom Kippur-oorlog door de Israëlische frontlinies en reden, zonder gestopt te worden, op hoge snelheid over de Golanhoogte Israel binnen. Het leger van Syrië bestond uit 700 tanks, tegen Israels 175; hun infanterie met ultramoderne anti-tankraketten die Israël niet kende, behoorden tot het hun arsenaal. De superieure wapens van Syrië hadden een verwoestend effect op Israëls tanks en na een snelle opmars binnen de grenzen van Israël stopten de Syriërs bij Mitzpe Gadot, slechts vijf minuten van de Jordaan. Israëlische reservisten die met spoed de strijd waren ingezet, slaagden erin de Syrische opmars te blokkeren op de tweede en derde dag van de oorlog. Syrië intensiveerde vervolgens zijn inspanningen om de Israëlische linies te doorbreken. Op de vierde dag van de strijd lanceerden de Syriërs een nieuwe en formidabele aanval vanuit een vallei ten noorden van Kuneitra. In een grote aanval begonnen honderden moderne Arabische tanks omhoog te bewegen vanuit de bodem van de vallei in de hoop een hoger gelegen gebied te bereiken. Als ze toegang hadden gekregen tot het plateau - gelegen langs de Route 98 - zouden ze hun krachten hebben kunnen verspreiden en de centrale Golanhoogten kunnen innemen. Vanaf hier zou het gemakkelijk zijn geweest om nog dieper in Israël door te dringen. Bevelhebber van het bataljon, Avigdor Kahalani (zie foto hieronder), werd in een laatste poging naar de vallei gestuurd om de Syrische opmars tegen te gaan.

Toen hij zijn mannen opriep om zich in alle haast bij hem te voegen, ontdekte hij dat de ergste nachtmerrie van een commandant was uitgekomen, nl. dat hij alleen was. Niemand had zijn oproep gehoord! Lichamelijk en emotioneel aan het eind van hun krachten hadden de mannen eenvoudigweg niet gereageerd. Toen Kahalani's tank de top van de heuvel bereikte, bevond hij zich tegenover drie Syrische tanks. Toch slaagde zijn bemanning erin om de eerste een tank te vernietigen en vervolgens een tweede, op slechts 50 meter afstand. Terwijl een derde tank een kanon in zijn richting richtte, klemden de kanonnen van Kahalani vast. Desalniettemin barstte de Syrische tank in vlammen op, geraakt door Israëlische troepen die hem eindelijk te hulp waren gekomen. De strijd woedde de hele dag tot de Syriërs, die hun eigen zware verliezen hadden geleden, zich van de heuvel terugtrokken. Meer dan 500 vernietigde tanks en gepantserde voertuigen werden achtergelaten van de slag en na hun nederlaag werd het Syrische offensief gestopt.


Na de oorlog werd het slagveld bekend als de vallei der tranen (in het Hebreeuws, Emek Habaha). Vandaag is een herdenkingssite van het Joods Nationaal Fonds voor gevallen leden van het gepantserde korps van de 77e Brigade daar te vinden. Het monument heet Oz 77, van het Hebreeuwse woord voor 'kracht'. Een deel van het monument bestaat uit een T62 Syrische tank, een van de tanks die de Syrische aanval leidde. Zoek naar een gapend gat aan de voorkant waar het werd geraakt in het gevecht met de tank van Avigdor Kahalani.


bottom of page